Blog

Kako pripremati čaj
10.02.2019.

KAKO PRIPREMATI čAJ

Poznati kineski pesnik Lichilai je još u srednjem veku rekao da je jedna od tri stvari u životu za kojom vredi žaliti "rasipanje dobrog čaja lošom pripremom".

 

Da li znate koji su najbolji čajevi? Mnogi će se složiti da su to oni čajevi koji nas osvežavaju, imaju zadivljujući miris i ukus, ali nam i pružaju razne blagodeti.


Kada se kaže čaj, kod nas, obično ljudi pomisle na bilo koju osušenu biljku koja je prelivena ključalom vodom. Međutim, mi ovde govorimo o čaju pripremljenom od osušenih listova grmolike biljke "camellia sinensis" ili "ča" kako su ih nazivali u Kini u vreme kada je raznim putevima stigao u Evropu, pre više vekova.


Danas se čaj, pripremljen od listova pomenute biljke, proširio po celom svetu i postao drugo najpopularnije piće, posle vode. Takav čaj je jedna od stvari koju bi svako od nas trebao da ima u svom domu. Pijte kvalitetan čaj i uživaćete u njegovom ukusu i mirisu, učinićete korist za svoje zdravlje, unošenjem aktivnih sastojaka kojima je bogata ova biljka i obezbedićete tečnost neophodnu vašem organizmu. Da biste sve to postigli, važno je odabrati kvalitetan crni, beli ili zeleni čaj i pripremiti ga na pravi način.


Poznati kineski pesnik Lichilai je još u srednjem veku rekao, da je jedna od tri stvari u životu za kojom vredi žaliti "rasipanje dobrog čaja lošom pripremom ".


Neke kulture vekovima unazad razvile su različite rituale i ceremonije pripremanja čaja. Danas, više nego ikada priprema čaja je postala zaista lagana, uz sjajne mešavine čaja sa dodacima komadića voća i latica cveća, pažljivo spakovane u kesice ili piramide .

 

Kako da vaši čajevi postanu najbolji čajevi koje ste ikada spremili? Najpre treba znati da je "voda telo čaja, a čaj duša vode", kako su smatrali drevni kineski majstori čaja. Treba izbeći, ako je ikako moguće, upotrebu tvrde vode za pripremu čaja. Tvrda voda ne samo što značajno smanjuje oslobađanje aktivnih sastojaka iz čaja, nego i značajno kvari ukus i aromu čaja. Pored toga, ukus čaja zavisi od posude u kojoj se sprema i servira. Tako je predlog da izbegavate metalne posude i da umesto njih koristite porcelanske, keramičke ili staklene šolje.

 

Zeleni čaj

 

Kada pripremate zeleni čaj, preporuka je da se kesica ovog čaja ne preliva ključalom vodom. Zeleni čaj priprema se sa vodom koja je pred ključanje. Za pripremu jedne šolje čaja (2 dl pića) biće vam dovoljna jedna kesica čaja. Sipajte vodu u odgovarajuću posudu i ostavite da se greje sve dok ne dođe trenutak blizu samog ključanja. U tom trenutku, pomerite posudu sa vatre. Za to vreme stavite kesicu čaja u šolju, a zatim sipajte vodu preko nje. Ostavite da stoji do četiri minuta, za puniji ukus. Ukoliko ostavite duže, aroma može da se promeni. Sa druge strane, ako vam zeleni čaj preliven vodom stoji suviše kratko vreme, npr. 30 sekundi, dobićete mali deo korisnih sastojaka ove sjajne biljke.


Na isti način, kao zeleni čaj, priprema se i beli čaj.

 

Crni čaj

 

Crni čaj pripremamo slično kao i zeleni čaj. Ipak, za crni čaj vodu treba pustiti da proključa pre skidanja sa vatre. Nakon toga, ključalom vodom treba preliti kesicu crnog čaja, koju ste prethodno stavili u šolju. Ostavite tako da stoji do 4 minuta. Vreme može biti ili kraće i , u zavisnosti od ukusa koji vama odgovara, ali ne kraće od 2 minuta.


Kada ste sačekali da se crni čaj malo ohladi, možete ga konzumirati.


Ukoliko želite, možete piti crni čaj sa mlekom, kao što rade u Velikoj Britaniji ili Indiji, ali imajte u vidu da se oni pridržavaju pravila da se čaj sipa u mleko a ne obrnuto. Mada se slavni britanski pisac Džordž Orvel, u svom pomalo satiričnom "eseju o čaju", suprotstavio takvoj tradiciji.


U Indiji je posebno popularno piti masala crni čaj sa mlekom odnosno crni čaj sa masala začinima i mlekom, tada se dodaje nešto za zasladjiivanje - med ili braon šećer.


Ukoliko do sada niste imali naviku da pijete zelene, crne i bele čajeve, možda je sada trenutak da probate nove ukuse i počnete da uživate u svom malom ritualu pripreme i ispijanja čajeva. Najbolji čajevi čekaju da ih otkrijete!