Blog

Zanimljivosti o crnom čaju
15.05.2019.

ZANIMLJIVOSTI O CRNOM čAJU

Crni čaj je napitak koji se dobija od biljke Camellia sinensis ili u prevodu sa latinskog jezika - kineska Kamelija. To je biljka blizak rođak svima omiljenim ružama i kamelijama. Ona se najpre uzgajala u Kini i njena pojava u Evropi, na neki način je, zagonetka.

 

Evropa je od antičkog doba trgovala sa Kinom ali se o čaju nije ništa znalo sve do XVI veka, kada se prvi put pojavio u Portugaliji, gde nije ostavio nikakav utisak, i Rusiji gde je stigao diplomatskom poštom na carski dvor. Međutim, već u XVII veku odjednom je krenula trgovina čajem i to baš trgovina crnim čajem. Sve do sedamdesetih godina XX veka 98% svetske trgovine čajem odnosilo se baš na trgovinu crnim čajem. 

 

U svojoj vekovima dugoj tradiciji gajenja, ova biljka je korišćena i kao lek i preventiva, ali i recept za dug i zdrav život. Crni čaj, kao i zeleni i beli čaj potiču od iste biljke, ali je razlika u stepenu fermentacije sokova u listovima biljke. I danas, crni čaj je u najpopularnija vrsta čaja na svetu. Ukoliko već niste probali crni čaj, ili ukoliko ste već ljubitelj ovog napitka, naša online prodavnica čaja nudi vam veliki izbor čajnih mešavina, gde možete naručiti beli, zeleni ili crni čaj – cena nije velika za visok kvalitet i užitak koji vam pruža. 

 

Crni čaj – priprema


Kinezi su ispijanje svih vrsta čajeva podigli na pijadestal. Drugi narodi koji su prihvatili pijenje čaja, stvorili su sopstvene rituale pripreme i ispijanja crnog čaja. Tako je engleska čajna tradicija u 17h , nastala na osnovu zakona usvojenog sredinom 19. veka, u kome se pominjala obavezna pauza za čaj u trajanju od 15 minuta za činovnike, radnike i mornare.


Crni čaj priprema se tako što se kesica ili dve čaja preliju ključalom vodom i ostave da odstoje tri do pet minuta, u zavisnosti od željene jačine čaja. Po isteku vremena čaj spreman je za upotrebu.


Priprema crnog čaja se završava dodavanjem raznih sastojaka, kao što je limun, đumbir, med, šećer, a u nekim zemljama je popularno dodavanje mleka. Mleko kao dodatak crnom čaju popularizovali su Englezi, mada se čaj na ovaj način tradicionalno pije na Tibetu, u severnim provincijama Kine i Mongolije. Ukoliko ste alergični na kravlje mleko ili volite da ispobavate nove ukuse, umesto njega možete koristiti sojino ili mleko od pirinča.

 

Blagodeti crnog čaja za zdravlje


Poslednjih godina sva pažnja po pitanju pozitivnog uticaja na zdravlje bila je koncentrisana na zeleni čaj. Crni čaj nezasluženo je stavljen u stranu. Međutim poslednja istraživanja naučnika, među kojima ćemo pomenuti Kalifornijski Univerzitet UCLA, utvrdili su da crni čaj utiče pozitivno na proces mršavljenja, kao i na opšte zdravlje organizma. Pozitivno dejstvo crnog čaja na zdravlje odvija se na drugačiji način nego kod zelenog čaja. Redovnim pijenjem crnog čaja smanjuje je se procenat bakterija u probavnom sistemu koje su povezane sa gojaznošću i povećava procenat određenih masnih kiselina, koje utiču na smanjenje težine. Tokom tog procesa poboljšavaju se funkcije metabolizma masti i ugljenih hidrata u jetri, čime se poboljšava proces detoksikacije organizma. Na taj način, crni čaj prevazilazi pozitivan uticaj njegovih antioksidanasa, jer predstavlja prirodni prebiotik odnosno supstancu koja povećava količinu korisnih bakterija u organizmu, čime utiče na to da se čovek oseća dobro i raspoloženo. Pored navedenog, crni čaj sadrži niz makrolemenata: kalijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe, zatim vitamine: A, C, K, vitamine grupe B, vitamin PP.


Ukoliko brinete o svom zdravlju, a pri tom volite da istražujete nove ukuse i arome svakako je preporuka da probate neku od naših mešavina crnog čaja. Pogledajte koje mešavine nudi naša online prodavnica čaja. U ponudi imamo razne kombinacije: na primer sa ruzmarinom i timjanom, sa mentom i korom citrusa, mešavinu crnog čaja sa šumskim voćem, i još puno kombinacija ukusa. Možete ih poručiti online, isporuku vršimo na kućnu adresu a plaćanje se obavlja pouzećem ili nalogom za uplatu. Za koji god da se odlučite - beli, zeleni, biljni ili crni čaj – cena nije uvek garancija kvaliteta, ali kada su u pitanju čajevi iz naše ponude možete biti sigurni da su u svim delovima procesa proizvodnje primenjeni vrlo strogi standardi kvaliteta od gajenja na planažama, preko branja, sušenja, fermentacije do pakovanja finalnog proizvoda. To je potvrđeno međunarodnim sertifikatima kvaliteta kao i prisustvom na tržištima preko 40 zemalja sveta.


Ukoliko ste ljubitelj crnog čaja ili pak želite da probate nešto novo kao što je crni čaj – cena na našem sajtu je pristupačna za izvanredan kvalitet mešavina koje nudimo, a mnoštvo ukusa i kombinacija u našoj ponudi garancija su da gotovo svaka osoba može pronaći napitak po svom ukusu.