Blog

Zašto je dobro piti čaj i u letnjim mesecima
03.09.2019.

ZAšTO JE DOBRO PITI čAJ I U LETNJIM MESECIMA

Čajevi su, pokazuju istraživanja, od velike koristi za naš organizam. Oni krepe naše telo i um, a pomažu nam da našem telu obezbedimo mnoge lekovite ali i hranljive sastojke.

 

Najbolji čajevi za letnje osveženje


Leto i letnje vrućine prestavljaju izazov za naše telo. Zato je jako bitno da se dovoljno i često hidriramo i unosimo dosta napitaka. Iako se čajevi često vezuju za prehlade ili neke druge slabosti, činjenica je da ih treba konzmirati svakodnevno. Postoje mnogobrojni čajni napici koji su sjajan izbor za vrele letnje dane.
Bilo da volite zeleni čaj, beli čaj ili ste ljubitelj punijeg ukusa koji u sebi nosi crni čaj znajte da čajevi nisu rezervisani samo za zimski period. Zeleni čaj na primer, zbog svoje specifične arome može doprineti osećaju svežine, beli čaj zbog blage arome i neutralnosti možete konzumirati umesto vode ili sokova. A crni čaj možete konzumirati umesto kafe, na poslu recimo, ili blo kada kada vam je neophodna dodatna koncentracija i predah od iscrpljujućih obaveza.


Kako konzumirati čaj leti

 

Čajevi se mogu konzumirati topli ili ohlađeni kao ice tea. I prva i druga varijanta mogu da budu korisne za organizam, a i predstavljaju momenat uživanja. 

Topao čaj u letnjem periodu – može zvučati neuobičajeno ali vam može biti od velike pomoći prilikom vrućina. Naime, preporučuje se konzumiranje toplih napitaka leti jer se tako povećava znojenje. Ukoliko popijete, recimo topao zeleni čaj, vaše telo će se samo na kratko ugrejati, a njegov prirodan odgovor na to je znojenje. Znojenje je prirodni proces putem koga telo oslobađa „višak“ toplote, odnosno hladi naše telo. Na ovakav način ćete „prevariti“ vaše telo i učiniti da se brže i efikasnije rashladi. Praksa konzumacije toplih čajeva leti postoji u Rusiji i u nekim skandinavskim zemljama. Ispijanjem toplog čaja leti pomažete lakšem i bržem prilgođavanju na visoke temperature što posledično dovodi do toga da se one lakše i podnose.
Ukoliko pak leti žudite za hladnim osveženjem, čaj možete piti i rashlađen. Ice tea je naziv za rashlađene napitke koji nastaju kada se čaj (npr. crni čaj) rashladi ili se u njega dodaju kockice leda, voće, voćni sokovi ili komadići voća (limun, pomorandža itd.), šećer ili med ukoliko volite slatko. Hladni čajevi nekim ljudima više prijaju pa ih češće konzumiraju na ovaj način. Koji god da način konzumacije smatrate da je najbolji, čajevi su odličan izbor za unapređenje vašeg zdravlja i poboljšanje opšte dobrobiti organizma. Naučno je dokazano da hidriraju bolje nego obična voda, a sadrže i mnoga lekovita svojstva i vitamine koji vas mogu osnažiti i pomoći vam u nastojanju da se osećate i živite zdravo.

Ukoliko ste ljubitelj čajeva ili ako ste u potrazi za savršenim letnjim osveženjem mi vam predlažemo da pogledate naš izbor čajnih mešavina. Najbolji čajevi su oni koji u sebi sadrže listiće biljke camellia sinensis uz dodatak kvalitetnih sastojaka koji pojačavaju užitak u šoljici čaja. Na našoj internet prodavnici pronaći ćete veliki izbor kombinacija čajeva kojima se možete osvežavati u vrelim letnjim mesecima. Naš predlog za letnje dane je zeleni čaj sa mangom, ananasom i laticama cveća sa koji možete konzumirati rashlađen uz par komadića limuna ili nekog drugog voća.
Ako želite zdrav i efikasan način da se rashladite ovoga leta probajte da popijete topao čaj, pa tako možete probati naš cejlonski crni čaj ili crni čaj sa bobicama berberisa, komadićima jagode, laticama ruže i mentom koji će svojom aromom probuditi sva vaša čula, ali i vaš um.
Bilo da preferirete tople ili hladne napitke u letnjim mesecima probajte se osvežiti uz naš beli čaj sa aromom pitaje koji vas svojom delikatnom aromom pitaje i ruže vodi na nezaboravno putovanje na daleka tropska ostrva.