Blog

Kineski čaj – pomoćnik u borbi protiv stresa i održavanju zdravlja
01.07.2019.

KINESKI čAJ – POMOćNIK U BORBI PROTIV STRESA I ODRžAVANJU ZDRAVLJA

Savremeno doba, bez sumnje, sa sobom donosi i jako puno stresa. Stres ne podrazumeva samo izuzetne, tragične i traumatične događaje; on je „tihi ubica“, ishod svakodnevnih životnih obaveza, tenzija, kratkih rokova, brzog života, strahova, strepnji i nemogućnosti da se opustimo. U našem nastojanju da održimo unutrašnji balans, u velikoj meri nam mogu pomoći darovi prirode. Jedan takav dar koji nam može povratiti veru u sebe, snagu, zdravlje, ali i duševi mir jeste kineski čaj.

 

Kineski čaj je zapravo skupina čajeva od koje su najpoznatiji zeleni, crni i beli čaj. Njihovo blagotvorno dejstvo poznato je stotinama godina, i široko se koristi u tradicionalnoj istočnjačkoj medicini, ali sve više i u zapadnoj kulturi.

 

Pozitivna dejstva na zdravlje koje ima kineski čaj teško je nabrojati u jednom tekstu. Ipak, pokušaćemo da istaknemo makar ona najznačajnija i najviše korišćena svojstva koje čajne mešavine koje sadrže kineski čaj (odnosno njegove podvrste) imaju. Beli čaj je dobar kao caj za smirenje, ali i kao caj koji pomaže u borbi protiv bakterija. Zeleni čaj čuva naše telo od štetnog dejstva toksina. Ovi čajevi korisni su u borbi sa celulitom. Kineski čajevi su još poznati i kao čajevi sa snizenje pritiska, štite srce i krvne sudove, dobri su za mršavljenje, čuvaju zdravlje naših zuba, itd.

 

Antistres čajevi


Zeleni, beli čaj i crni čaj poznati su po tome što se piju kao čaj za smirenje, dovode do opuštanja i spuštanja krvnog pritiska, pa su se pokazali i kao dobri čajevi za sniženje pritiska. Ono što je neophodno znati jeste da je dejstvo koje beli čaj, kao i crni čaj i zeleni čaj , ima na organizam kumulativno dejstvo – ako ga redovno pijete više ćete iskusiti njegovo blagotvorno dejstvo, a i vaše telo će vam biti zahvalno. Antistres čajevi pomažu u opuštanju mišića i nerava, pomažu nam da se opustimo i osećamo bolje, rasterećenije i lakše. Zbog toga je uvek dobra ideja popiti čaj, za smirenje i opuštanje posle napornog i teškog dana, ili uživanje u nekim novim ukusima. Ono što uvek možemo da uradimo za sebe i za svoj untrašnji mir jeste da popijemo čaj, za smirenje i uspostavljanje ravnoteže, da se usakladimo sa samim sobom i svojom dušom.

 

Značajno svojsto čajeva – prevencija kancera


Jedno od najznačajnijih jedinjenja koje se nalaze u zelenom, crnom i belom čaju su polifenoli. Polifenoli su važne supstance, jer prema nekim istraživanjima mogu da spreče nastanak malignih ćelija i tako spreče pojavu kancera.

 

Čajevi i višak kilograma


Zeleni čaj je naširoko poznat u borbi protiv suvišnih kilograma, protiv celulita i masnih naslaga na telu. Zbog svega ovoga on nosi epitet čaja za mršavljenje. S obzirom na to da sprečava resorpciju i taloženje masti, on štiti i krvne sudove i čitav kardiovaskularni sistem. Kineski čajevi zdravlju našeg srca doprinose i time što mogu da se piju i kao čajevi za snizenje pritiska, jer deluju diuretski i doprinose izbacivanju viška tečnosti iz organizma. Ovo diuretsko dejstvo daje rezultate u borbi sa celulitom, te dovodi do njegovog smanjenja ili manje vidljivosti.


Ukoliko želite da uživate i prijatnom ukusu i da istovremeno doprinesete svom zdravlju, posetite našu internet prodavnicu čajeva i izaberite svoju dnevnu dozu zdravlja iz šoljice.