Blog

Kreativni načini da oduševite goste
22.07.2019.

KREATIVNI NAčINI DA ODUšEVITE GOSTE

Biti dobar domaćin i ugostiti prijatelje ili rodbinu prava je umetnost. Kada želimo da budemo dobri domaćini svaki detalj je važan, od toga kako raspremiti stan, postaviti trpezu, koje jelo i piće posužiti, koji desert... Na svu sreću, postoje neki laki i oprobani recepti koje vam predlažemo da primenite sledeći put kada budete imali posetu u vašem domu.

 

Poslužite im čaj


Umesto kafe koja je postala uobičajeno posluženje u svakom domu pokušajte da razbijete monotoniju i ponudite im zeleni, beli ili crnčaj. Na primer zeleni čaj ili crni čaj ukoliko su odrasli u pitanju ili pak nežni beli čaj ako su u pitanju deca. Umesto da to bude samo napitak za dobrodošlicu napravite od posluženja čaja pravi mali ritual. Poslužite im čaj u nekom lepom servisu, sa elegantnim čajnikom i šoljicama koje idu uz njega i koje će sam čin ispijanja čaja učiniti posebnim momentom estetsko-gastronomske čarolije. Ponudite im da čaj zaslade medom ili smeđim šećerom, servirajte ga sa malim bokalom mleka ili limunovog soka koje mogu dodati u čaj. Crni čaj sa limunom je sjajna kombinacija koja retko koga ostavlja ravnodušnim, naročito ako uz čaj poslužite fine kekisiće sa cimetom ili neki drugi slatkiš.

Spremite im neko novo jelo


Pustite svoju maštu, izađite iz okvira uobičajenih recepata i pripremite neko novo jelo. To ne mora biti nešto sasvim egzotično, dovoljno je da dodate novi začin i vaš ručak će dobiti novu dimenziju ukusa. Npr. napravite marinadu dodajući zeleni čaj ili crni čaj, začinite supe ili čorbe sa zelenim čajem, upotrebite mrvljene listiće zelenog čaja sa osmantusom za dekoraciju sladoleda ili deserta.

 

Poslužite im ledeni čaj


Sjajna ideja je i da osmislite potpuno novo piće, svoj posebni domaći ledeni čaj. Za pravljenje možete koristiti crni čaj ili zeleni čaj, koji se zbog ukusa lakše kombinuju sa začinima i raznim vrstama voća. Ili na primer, svakome gostu posebno u ohlađen čaj možete dodati voće koje taj gost voli, zasladiti po želji medom ili šećerom, dodati začine, i na takav način ugoditi svakome od njih.

 

Poslužite im punč ili grog

U jesen ili zimi, gostima možete poslužiti i domaći punč ili grog. To su topli napici koji se najčešće piju u zimskim mesecima.

Grog se pravi tako što se. najčešće, crni čaj pomeša sa rumom i začinima. Pet kesica čaja se prelije sa litar vode i ostavi da čaj deluje 10 ak minuta. Potom se kesice izvade i u čaj doda 300ml tamnog ruma, 100 gr smeđeg šećera, na kolutove iseckana pomorandža i malo cimeta. Servira se u šolje i pije topao.

Punč se sprema na sličan način, samo što se umesto ruma dodaje vino. Litar čaja se pomeša sa litrom crnog vina, sokom od dve pomorandže i jednog limuna. Šećer i začini se dodaju po ukusu (cimet, karanfilić, anis i sl.), mešavina se može još malo zagrejati i služiti topla u elegantnim čašama koje su namenjene za serviranje punča.

Ovo su samo neki od predloga, možete isprobati neke od njih a možete i pustiti mašti na volju i kreirati svopstvene ideje za posluženje. Na našem sajtu postoji raznovrsna ponuda čajeva čiji će prefinjeni ukusi i kombinacije aroma oduševiti svakog pa i najzahtevnijeg gosta. Za koji god čaj da se odlučite znajte da će užitak svakako biti zagarantovan.