Blog

Tradicija ispijanja čaja kod Engleza
19.09.2019.

TRADICIJA ISPIJANJA čAJA KOD ENGLEZA

Engleski čaj ili čaj u 5 ili tzv. afternoon tea je tradicija ispijanja čaja koju neguju Englezi. Čaj u 5 postao je zaštitni znak Britanije, poznat u celom svetu. Englezi su poznati po tome što konzumiraju razne vrste čajeva, a najviše crni čaj. Takođe je poznato i to da se neki najbolji čajevi prave i piju upravo u Engleskoj. Ta tradicija je danas svima poznata, ali hajde da vidimo šta je bilo pre...

 

Nastanak rituala ispijanja čaja


Čaj nije uvek bio nerazdvojni deo britanskog načina života. U XVI veku, u vreme kraljice Jelisavete I, Englezi su smatrali Kinu dalekom, bajkovitom zemljom i nisu čuli za čaj. Međutim, baš tada pojavio se prvi čaj u Evropi, koji su doneli Portugalci. Čaj iz Kine, čokolada iz Novog Sveta i arapska kafa mamili su Evropljane novim ukusima. Naravno samo bogati ljudi imali su mogućnost uživanja u novim ukusima. Iako skup, čaj je brzo postao popularan ali je takođe zahtevao skup pribor za serviranje čaja: najtanji porcelanski čajnici, šoljice, tacne... na veliko su se uvozili iz Kine. Stolari su pravili elegantne čajne stočiće i poslužavnike od skupocenog egzotičnog drveta. Majstori za srebro stvarali su čajne servise koji se i danas smatraju umetničkim delima. Dame su se okupljale na elegantnim čajankama gde su se služile razne vrste čajeva i gde su hvalile se jedna pred drugom skupim čajevima i otmenim stvarčicama za njegovo posluženje. Najbolji čajevi su služeni na plemićkim dvorovima, predstavljali su stvar prestiža pa tek onda užitka.


Postepeno čaj je postajao pristupačniji za šire slojeve društva. Na početku, čaj se uvozio u Evropu samo iz Kine, odakle potiče i zeleni i crni čaj. Beli čaj se nije uvozio, zbog zabrane izvoza iz Kine. Engleska kao kolonijalna sila, počela je da podiže plantaže i gaji čaj u Indiji, zbog čega je njegova cena snižena, posebno nakon otvaranja Sueckog kanala, u drugoj polovini XIX veka.

 

Način konzumacije čaja kod Engleza


Engleska kraljica Ana, poslednja iz roda Stjuart, početkom XVIII veka, uvela je novu modu laganog doručka koji se sastojao od čaja (crni ili zeleni čaj) sa pecivom, puterom, džemom, umesto tradicionalnog teškog doručka sa mesom i pivom. Kasnije, stvorila se tradicija ne samo ispijanja čaja za vreme doručka već i par sati posle ručka. Poznati engleski pisac iz XVIII veka, Samjuel Džonson, pisao je da je čajanka posle ručka bila "mogućnost za prepričavanje tračeva, odmor od posla ili od nerada" i mamila je ljude ne zbog samog čaja koliko zbog samog druženja i razgovora.


Tradicija ispijanja čaja u 5 je izum viktorijanskog doba, povezana sa postepenim odlaganjem ručka za kasnije doba dana. Često se nastanak ritaula ispijanja čaja u 5 povezuje sa vojvotkinjom Anom od Bedforda, koja je smatrala da je to vreme između obroka previše dugo, te je tražila da joj se donese čaj, neko pecivo i keks koje bi jela uz čaj. Međutim, zaboravlja se da je 1851. godine u Britaniji donet zakon kojim se ograničavala prodaja vina, viskija i drugih alkoholnih pića a podržavala se prodaja bezalkoholnih pića kao što je čaj, kafa, kakao i td. Taj zakon je postao poznat kao "zakon o čaju u 5" zbog člana zakona koji je obavezivao sve državne službenike, radnike i mornare na pauzu za čaj u 5 popodne.


Čajanke u krugu porodice bile su bez posebnih ceremonija, naročito kod porodica sa srednjim prihodima, gde je čaj pripremala samo gazdarica - jer je čaj bio veoma skup. Voda u bakarnom čajniku, kuvala se na rešetki kamina, na stolu je stajao svakodnevni servis za čaj. Posluživanje je bilo skromno - tost ili hleb sa puterom i džemom. U bogatim kućama, čaj u krugu porodice posluživao se kao i kad su prisutni gosti - sa srebrnim čajnikom, tankim pocelanom i bogatim posluženjem. Ritual ispijanja čaja u raznim slojevima engleskog društva možemo pronaći u delima Dikensa, Džejn Ostin, Agate Kristi, Bernarda Šou i td.


Englezi i danas praktikuju ovu tradiciju, čaj se, možda malo ređe ali i dalje pije u pet časova popodne, kad god je to moguće. Englezi najčešće piju crni caj u koji dodaju mleko, najbolje punomasno. U čaj se dodaje i limun ali se on ne cedi već se u šoljice dodaju komadići limuna, po želji, koji diskretno pojačavaju aromu ovog napitka.

 

Kreirajte svoj ritual čaja


Ukoliko ste ljubitelj čajeva možete sami da isprobate i da pokušate da svoju svakodnevnicu obogatite jednim novim lepim rutalom. Najbolje vrste čajeva bogatog ukusa i arome možete pronaći na našem sajtu. Najbolji čajevi su oni koji se beru na poseban način, stručno i pažljivo kreirajući bogate mešavine koje treba da učine da uživate svim čulima.


Ukoliko želite, možete probati neke od naših čajeva: npr. cejlonski crni čaj, ili ukoliko ste ljubitelj blažih ukusa naš beli čaj. Ukoliko na čajanku pozivate goste, među njima ima dece poslužite im beli čaj koji im se zbog svog blagog ukusa može posebno svideti.