Blog

Ice tea - hladno letnje osveženje (recept i posluženje)
10.07.2019.

ICE TEA - HLADNO LETNJE OSVEžENJE (RECEPT I POSLUžENJE)

Ice tea ili ledeni čaj je pravi letnji napitak. On je savršeni spoj vitamina i aroma, rapsodija ukusa koja osvežava. Ono što je najbolje kod njega jeste da se veoma lako pravi i da postoji beskonačno mnogo kombinacija za pravljenje ledenog čaja. Ice tea je pomalo retro, ali veoma zdravo i lagano piće koje vas može lepo rashladiti tokom vrelih letnjih dana. U nastavku teksta objasnićemo vam koncept ledenog čaja i daćemo vam nekoliko oprobanih recepata za domaći ice tea.

 

Ice tea – ledeni čaj za osveženje 

 

Ice tea je forma napitka koji se konzumira hladan, za čije se spravljanje koristi crni čaj, zeleni čaj ili beli čaj. Najčešće se servira sa ledom i pije se iz čaša. Ice tea se može praviti od gotovo svake vrste čaja, ali se najčešće za njega koristi crni čaj jer i pored mešanja sa drugim sastojcima ostaje prisutna i aroma i ukus čaja. U njega se, zbog ukusa, može dodati smeđi ili beli šećer, med, sirup (od javora, agave ili neki drugi), ali i različito voće.


Najstariji recepti za ledeni čaj potiču iz južne Amerike, ali se kao letnji napitak pije u mnogim drugim zemljama. Posebno je bila popularna varijanta ledenog čaja koji se služio sa alkoholom u vidu punča.

 

Osnovni recept za ice tea

 

Klasičan ledeni čaj se pravi tako što se crni ili zeleni čaj – prelije sa vrelom (ne kipućom) vodom i ostavi da odstoji 10-ak minuta. Odnos čaja i vode je 4 do 6 kesica čaja na litar vrele vode. Kesice se potom izvade, a čaj se ostavi da se ohladi u frižideru. Ice tea se pre ili posle hlađenja može zasladiti po želji, bilo sa šećerom ili medom, a može se piti i nezaslađen.

 

Aromatični ledeni čaj

 

Ukoliko ste ljubitelj začina, na primer, za pripremu ice tea u Njujorškom stilu možete koristiti naš crni čaj sa djumbirom i cimetom, gde je potrebno 5 do 6 kesica čaja preliti sa 1 l vruće vode, posle 5 minuta izvaditi kesice čaja i dodati dve supene kašike šećera, dve kašike soka od limuna, 380 ml soka od crne ribizle ili crnog grožđa, 500 ml soka od narandže i 380ml kisele vode. Sve pomešati i ostaviti u frižider da se ohladi.

 

Ice tea sa malinama (ili nekim drugim voćem)

 

S obzirom da je leto sezona malina iskoristite priliku da probate ovu kombinaciju ukusa. Za pravljenje ovog napitka najbolje je da koristite zeleni čaj ili beli čaj (npr. naš beli caj) tako što ćete 6-7 kesica čaja preliti sa 8 čaša vode, posle 15 minuta kesice izvadite i dodajte 5-6 kašika šećera, jednu kašiku meda, i dve šake svežih malina pa ostavite da se ohladi.


Umesto malina možete koristiti breskve, mango, dinju ili bilo koje drugo voće po želji isečeno na kocke ili ubačeno celo ukoliko je sitno. A možete koristiti i suvo voće – grožđe, brusnicu, šljivu itd.

 

Posluživanje ledenog čaja

 

Ledeni čaj se, po pravilu, servira u čašama, najčešće visokim elegantnim staklenim čašama što mu omogućava da se sporije greje. Čaj se može servirati i sa dodatkom komadića leda. Čaše se dekorišu isečenim kolutićima pomorandže, limuna ili limete tako što se kolutići voća raseku i zakače na ivicu čaše. Voće se može staviti i u sam čaj zajedno sa kockicama leda i začinima. Dodatni gastronomski, ali i vizuelni doživljaj daju komadići sveže mente, ili kišobrančići zakačeni za obod čaše.


Ukoliko već niste probali da napravite domaći ice tea mi vam svakako preporučujemo da probate, ukoliko pak jeste mi vam savetujemo da isprobate neku novu kombinaciju ukusa. Predlažemo vam da isprobate više kombinacija dok ne pronađete onu koja vam se najviše sviđa. Možete pogledati i našu ponudu čajeva i izabrati neki od aromatičnih ili klasičnih mešavina za pravljenje ovog letnjeg osveženja.