Blog

Vrste čajeva
12.03.2019.

VRSTE čAJEVA

Da li ste se zapitali koje su najbolje vrste čajeva? Odgovor je teško dobiti jer zavisi prvenstveno od ličnog ukusa i afiniteta. Neki ljudi preferiraju jake arome, dok drugi vole blag i lagan ukus. Bez obzira o kojoj vrsti čaja se radi, svi oni su nastali od listova jedne biljke - "camellia sinensis".

 

Ako je voda najpopularnije piće na svetu, onda možemo da kažemo da su čajevi odmah iza. Najbolji čajevi imaju niz prednosti za zdravlje, a nakon toga i za lepotu. U Kini, za čajeve se kaže da su "lek od sto bolesti " i "vitamin lepote". Ako je ranije pijenje čaja bilo deo tradicije samo nekih naroda, danas, na osnovu naučnih istraživanja kojima je utvrđeno prisustvo značajne količine aktivnih sastojaka u čajevima, preporučuje se njihovo redovno konzumiranje za drobro zdravlje i izgled.


Da li ste se zapitali koje su najbolje vrste čajeva? Odgovor je teško dobiti jer zavisi prvenstveno od ličnog ukusa i afiniteta. Neki ljudi preferiraju jake arome, dok drugi vole blag i lagan ukus. Bez obzira o kojoj vrsti čaja se radi, svi oni su nastali od listova jedne biljke - "camellia sinensis". Na primer, od listova jednog grma ove biljke može da se napravi više od 500 sorti čaja - sve zavisi od toga koji listovi se beru, u koje doba i kako se potom obrađuju. Različitim kombinovanjem ovih elemenata dobijaju se različite sorte čaja. Kada se ovim čajevima dodaju komadići voća i latica cveća, dobijamo još veću paletu ukusa i aroma za svakodnevno uživanje.


Ovom prilikom, pomenućemo osnovne vrste čajeva - beli, crni i zeleni čaj.

 

Beli čaj

 

Beli čaj se dobija samo od pupoljaka ili od pupoljaka sa jednim ili dva listića čaja, koji potom prolaze najmanji proces obrade, tako da je njihov ukus dosta nežniji u odnosu na sve ostale vrste čajeva.


Raličite sorte belog čaja proizvode se samo u Kini i postali su poznati u Evropi relativno skoro. Zbog kraćeg procesa obrade, beli čaj je pun aminokiselina, vitamina A, katehina, koji su jedan od najjačih antioksidanasa i drugih sastojaka koji su blagotvorni za opšte zdravlje. Svojim prefinjenim ukusom, poslednjih decenija, beli čaj dobio je obožavaoce u celom svetu.

 

Zeleni čaj

 

Zeleni čaj je nefermentisani čaj, dobijen od mladih listova biljke čaja. Ova vrsta čaja mnogima je čaj broj jedan! Tradicionalno, zeleni čaj se najviše pije u Kini, Japanu i zemljama srednje Azije. Zeleni čaj pleni svežinom svoje arome, bogatim ukusom i visokim kvalitetom.


Poslednjih godina bilo je puno istraživanja o pozitivnom uticaju zelenog čaja na zdravlje, što je značajno uticalo na popularizaciju zelenog čaja u celom svetu. Zeleni čaj utiče na mikrocirkulaciju, jača zidove krvih sudova i ima protivupalni efekat. Pored toga, zeleni čaj štiti od povećanja masnoće u krvnim sudovima i organizmu uopšte. Predmet poslednjih istraživanja bio je i sastojak zelenog čaja - epigalokatehin galat (EGCG), koji je moćan antioksidans i štiti kognitivne sposobnosti, olakšava simptome reumatoidnog artritisa i može imati terapeutske primene u tretmanu raznih poremećaja.

 

Bez obzira na pomenuta istraživanja, šolja zelenog čaja svakog dana, pokloniće vam trenutke odmora, uživanja i u isto vreme neophodnu energiju za svaki dan.

 

Crni čaj

 

Smatra se da je crni čaj najrasprostranjenija vrsta čaja na svetu. Ako pogledamo potrošnju čaja na globalnom nivou, crni čaj zauzima ubedljivo prvo mesto. Aroma i ukus crnog čaja se razlikuje u zavisnosti od sorte čaja i podneblja odakle potiče. Kombinacijom različitih sorti crnog čaja sa ili bez dodataka, moguće je pronaći crni čaj za svaku ukus. Predlažemo da probate crni čaj, cena je odgovarajuća.


Ova vrsta čaja se dobija nakon sušenja i potpune fermentacije listova čaja. Zbog potpune fermentacije ovaj čaj sadrži najviše kofeina od svih vrsta čaja. Međutim, dejstvo kofeina u čaju se razlikuje od dejstva kofeina u kafi, zbog toga što na kofein u čaju utiču čajni tanini. Na taj način dejstvo kofeina je lagano i raspoređuje se na duži period vremena, što može biti i do šest sati. Pored kofeina, crni čaj, kao i druge vrste čaja, sadrž značajnu količinu katehina, koji je jedan od najjačih antioksidanasa, kao i aminikiselinu L-teanin koja utiče na relaksaciju bez smanjenja koncentracije i pažnje.


Neka istraživanja, koja su se detaljno bavila ulogom i značajem crnog čaja, pokazala su da ukoliko pijete dnevno tri do četiri šolje ovog čaja, vaš rizik od srčanog udara smanjuje se i do 20%.


Poslednja istrazivanja naučnika sa Kalifornijskog Univerzitta (UCLA) pokazala su da crni čaj ne samo da potpomaže u aktivnom mršavljenju, nego i utiče na opšte ozdravljenje organizma.


Ukratko smo se osvrnuli na osnovne vrste čajeva, među kojima ima kombinacija i sastojaka za svačiji ukus. Probajte neke od belih, zelenih ili crnih čajeva i pronađite omiljeni čaj u kome ćete uživati.