Blog

Zeleni čaj, beli čaj, crni čaj i hrana
17.06.2019.

ZELENI čAJ, BELI čAJ, CRNI čAJ I HRANA

Čaj je namirinica koja ima sve! On je superhrana puna antioksidanasa i bogat je zdravim sastojcima. I dok je uživanje u šoljici zelenog ili crnog čaja poseban ugođaj, ima značajnu primenu i u pripremi ukusnih jela.

 

Čajevi imaju itekako ulogu i u gastronomiji, jer u izuzetno velikom broju jela kao začin može da se koristi recimo baš zeleni čaj. Priprema ovakvih specijaliteta može da se savlada uz poznavanje osnovnih principa kombinovanja čaja sa namirnicama. Mi ćemo vas upoznati sa tehnikom korišćenja čajeva u gastronomiji, i dati vam par zanimljivih ideja kako možete koristiti naše čajeve u vašoj kuhinji.

 

Slatki zalogaji na drugačiji način


Zeleni čaj može da se dodaje u slatkiše. Naročito se dobro kombinuje sa čokoladom i/ili kremovima od vanile, a dobra je kombinacija i u sladoledima jer osvežava.


Gotovo da ne postoji slatkiš u koji je nemoguće dodati čaj. Preporuka je da se beli čaj koji je blagog i neutralnijeg ukusa dodaje u neke laganije vanila kremove, zbog toga što nije prejak i sjajno se slaže sa ovim ukusima jer ih u pravoj meri naglasi. Beli čaj se može koristiti kao začin - u vidu praha koji se dobija mlevenjem u blenderu, ili kao čaj - odnosno tečnost u kojoj se recimo mogu kuvati pudinzi ili različiti filovi. Beli čaj na ovaj način obogaćuje poslastice antioksidansima i vitaminima kojima obiluje. Beli čaj se može dodavati u testo za domaći keks, može da se dodaje i u testo za palačinke i na takav napravi zdrava alternativa klasičnim palačinkama.

 

Čajevi i marinada

 

Zeleni ili crni čaj se mogu koristiti za mariniranje mesa. Pri tom važi pravilo da se zeleni koristi za mariniranje „laganijih“ vrsta mesa kao što su piletina, ćuretina ili riba, a crni čaj za marinadu za svinjetinu, teletinu ili junetinu, pa čak i divljač jer može ublažiti njihovu specifičnu, jaču aromu. Međutim, postoje izuzeci od navedenih pravila, tako npr. riba skuša se marinira sa crnim čajem. Osim što će struktura mesa kada se spremi biti sočnija, mekša, a ukus bogatiji, crni čaj će smanjiti i nivo holesterola i masti u mesu uopšte, pa će vaš obrok biti zdraviji.


Zeleni čaj - priprema zdrave hrane

 

Zeleni čaj može da se koristi i dodaje gotovo svakom jelu. Prethodno pripremljen čaj može da se dodaje umesto vode kada se hrana priprema, odnosno kuva. Pa tako se sve vrste čorbica ili sosova mogu kuvati sa čajem, varirajući njegovu jačinu. Preporuka je da za pola litra čaja za spremanje čorbice, u prokuvanu vodu staviti dve kesice čaja po želji. Za veće količine, u istoj razmeri. Zeleni ili beli čaj je sjajan za spremanje ovsene kaše, zdravog obroka koji se može jesti ujutru ili bilo kada u toku dana.

 Smutiji sa čajem

 

Smuti je postao sinonim za zdrav obrok, jelo koje se može napraviti brzo i u bezbroj varijanti. Dodavanjem zelenog čaja umesto vode ili mleka može da se poboljša i njegov ukus, ali i zdravstveni učinak. Naša preporuka je da probate neki od naših čajeva sa dodatkom voća (npr. beli čaj sa aromom pitaje ili zeleni čaj sa mangom i laticama cveća).


Svrha korišćenja čajeva u kulinarstvu jeste da se pojačaju i naglase ukusi jela. Ukoliko ste ljubitelj neobičnih kombinacija ukusa ili želite da probate nešto novo kada je kuvanje u pitanju, savetujemo vam da probate da prilikom spremanja jela koristite zeleni čaj. Priprema jela sa čajevima je lep i ukusan način da obogatite svoju trpezu novim ukusima, a i da učinite nešto dobro za svoje zdravlje. Ukoliko ste u dilemi koji čaj možete da upotrebite mi vam savetujemo da probate neku od naših čajnih mešavina, i tako priuštite sebi jednu novu dimenziju užitka u hrani koju volite.