Blog

Zdravlje u šoljici čaja
28.06.2019.

ZDRAVLJE U šOLJICI čAJA

Camellia sinensis – to je čuvena biljka od koje se prave svi vrhunski čajevi. Postojbina ove biljke je Kina, iako raste i u drugim zemljama.

 

Camellia sinensis je ime za zimzelenu biljku iz roda kamelija, koja raste u vidu grma ili malog drveta. Ova biljka raste na kineskim visoravnima, na planini Kavkaz, na visoravnima Indije, Japana i gotovo celog istoka. Ona uspeva na staništima koja su osunčana i bogata kišama. Listovi ove biljke su debeli, kožasti, sjajni, a na ivicama nazubljeni. Upravo od listova se prave vrhunski čajevi – beli, zeleni, crni i ulong čajevi. Listići se pažljivo beru i suše kako bi iz njih ispario višak vode, ali se to radi vrlo pažljivo kako zajedno sa vodom ne bi isparila i „duša čaja“.

Drugo ime za ovu biljku je i kineski caj, odnosno kineska kamelija (camellia sinensis – latinski kineska kamelija). U zavisnosti od faze rasta listića i toga kada se oni beru zavisi i jačina čaja, odnosno stepen njegove fermentacije. Pa tako, svaki kineski caj nije isti. Ukoliko se listići beru još dok su mladi, oni služe da se od njih dobije beli caj, ukoliko su „stariji“, onda služe za dobijanje zelenog i crnog čaja. Beli caj, zbog načina branja listića (u mladoj fazi), ubraja se u najeksluzivnije vrste čajeva.

 

Zdravstvene blagodeti belog čaja


Postoje mnogobrojne naučne studije i istraživanja koja su potvrdila efekte čajeva na ljudsko zdravlje. Pre svega zelenog čaja, ali i ostalih vrsta čajeva, među kojima ima veliki broj onih koji se svrstavaju pod pojam kineski caj. U dugoj tradicionalnoj istočnjačkoj medicini, čajevi zauzimaju posebno mesto, jer igraju važnu ulogu u lečenju, ali i održavanju zdravih životnih stilova.


Čajevi se u kineskoj medicini koriste vekovima, te ne postoji bolest za koju neka vrsta čaja nije lekovita – smatraju Kinezi. Tako kineski caj pomaže u lečenju nesanice, stresa, bori se protiv slobodnih radikala u našem telu, dobar je za podizanje energije, koncentracije, bogat je vitaminima pa tako jača naš imuni sistem, a može i da posluži i kao caj za smirenje. Benefiti ovog čaja su gotovo bezgranični.


Beli caj, na primer, zbog svojih blagih svojstava koristi se kao izuzetno dobar caj za smirenje. Ovaj čaj se najčešće preporučuje da se konzumira u situacijama kada je neophodno da se rešimo stresa, za bolji i lepši san, kada je neophodno rešiti se anksioznosti i mnogih drugih psiholoških tegoba. Beli caj može da se koristi i kao caj za smirenje.

Za postizanje unutrašnjeg balansa mi vam preporučujemo neke od naših specijalno kreiranih čajnih mešavina, kraljevski beli caj, za osećaj kraljevskog užitka i opuštanja, ili pak zeleni caj sa prirodnom aromom jasmina, koji vam obezbeđuje istinsko opuštanje i osećaj lakoće.

Kineski čajevi su poznati kao čajevi koji leče i dušu i telo, a to čine uz pomoć posebnih lekovitih sastojaka koje poseduju u sebi, i koji na naše telo deluju tako što pomažu u eliminaciji štetnih materija i toksina.


Bilo da tragate za prirodnim lekom za neku vrstu tegoba koju imate, bilo da ste u potrazi za momentom opuštanja i kontemplacije sa samim sobom, ili želite da uživate u divnom ritualu druženja sa dragim osobama, mi vam preporučujemo da probate neki od naših ekskluzivnih čajeva i tako spoznate radost uživanja u šoljici savršenog čaja.