Blog

Čaj kao idealan saveznik u borbi protiv virusa
16.09.2019.

ČAJ KAO IDEALAN SAVEZNIK U BORBI PROTIV VIRUSA

Virusi i bakterije su deo naše svakodnevnice, stalna pretnja našem imunitetu i zdravlju. Neki virusi mogu biti izuzetno opasni po naš organizam, mogu naneti puno štete našem telu pa je zato od izuzetne važnosti da se zaštitimo od njihovog štetnog dejstva.

 

Kako se bolje zaštititi nego uz pomoć prirode i njenih blagodeti, a kada to kažemo najpre mislimo na čajeve. Razne vrste čajeva mogu nas zaštititi od virusa, a najbolji čajevi su oni koji se spravljaju od najkvalitetnih sastojaka sa puno znanja i posvećenosti.

 

Najbolji čajevi za imunitet


Bilo da ste oboleli od sezonske prehlade, slabije kijavice ili pak virusa gripa jako je bitno da unosite dovoljno tečnosti u organizam. U nameri da ojačate imunitet i pobedite viruse u sezonama prehlada dobar saveznik vam mogu biti čajevi. Zeleni čaj u kombinaciji sa nekoliko kapi limunovog soka i/ili medom može da olakša borbu sa dosadnom prehladom ili gripom. Osim tečnosti ovom kombinacijom ćete u organizam uneti i vitamine koje će ojačati vaš imuni ogdovor na viruse. Zeleni čaj, kao i neke druge vrste čajeva (npr. crni čaj) u sebi sadrži katehine koji imaju antiinflamatorna svojstva. To znači da ove vrste čajeva deluju protivupalno – odnosno smanjuju upalu u organizmu i na takav način pomažu u oporavku od bolesti. Zeleni čaj sadrži i tanin, supstancu koja ima antioksidativna svojstva što znači da smanjuje dejstvo slobodnih radikala i smanjuje oštećenje ćelija – što posledično vodi boljem zdravlju i odsustvu bolesti.


Pored gorepomenutog zelenog čaja u borbi protiv virusa dobro se pokazao i crni čaj kao nešto jača verzija zelenog čaja (dobijaju se od iste biljke). Crni čaj ima nešto jači ukus, ali su lekovite materije u sličnom odnosu kao kod zelenog, pa se i on može koristiti kao eliksir zdravlja.


Zeleni čaj se priprema tako što se jedna do dve kesice čaja preliju sa šoljicom tople ali ne ključale vode. Najbolje ga je konzumirati toplog kada odstoji 5-10 minuta, uz dodatak smeđeg šećera ili još bolje meda koji će pojačati antivirusno dejstvo čaja.

 

Uljana tinkura zelenog čaja protiv virusa herpesa


Osim u vidu napitka čajevi se mogu koristiti i na razne druge načine. Recimo u vidu uljanih tinktura koje se mogu upotrebljavati za negu kose ili kože. Uljana tinktura zelenog čaja pomaže u borbi protiv virusa herpesa, čestog pratioca respiratornih infekcija i prehlada. Ova tinktura se pravi tako što se 9-10 kesica zelenog čaja prelije sa 100 -150 ml maslinovog ulja i ostavi da odstoji u staklenoj posudi 7 do 10 dana. Po isteku ovog perioda ulje se iscedi, a potom ovu tinkturu zelenog čaja možete koristiti za mazanje područija kože zahvaćene virusom herpesa. Ova mešavina će smiriti upalu i ubrzati oporavak kože, a zeleni čaj će delovati antivirusno i sprečiti širenje herpesa na koži. Ovu lekovitu tinkturu možete napraviti uz upotrebu našeg Ričard Royal Green čaja.

 

Inhalacija zelenim čajem


Čaj možete koristiti i za inhalaciju disajnih puteva, jer topla para od zelenog čaja pomaže kod zapušenog nosa, bolova u grlu i drugih resporatornih problema.


Za inhalaciju čajem potrebno je da na litar vrele ali ne ključale vode, u šerpicu stavite 4 do 5 kesica zelenog čaja po želji. Zatim je potrebno da nagnete glavu nad sud u kome se nalazi topao čaj i da udišete vodenu paru kroz nos (ili kroz usta) nekoliko minuta. Glavu i sud pokrijte peškirom kako bi poboljšali efekat inhalacije.


Najbolji cajevi za inhalaciju su čajevi koji u sebi sadže mentu jer i menta pomaže u borbi protiv virusa. Zbog toga vam za inhalaciju preporučujemo naš Richard Royal Moroccan Mint čaj sa mentom, ali pored ove možete odabrati i neku drugu mešavinu od mnogih koje imamo u našoj raznovrsnoj ponudi.