Blog

Beli čaj, sve što ste želeli da znate
07.05.2019.

BELI čAJ, SVE šTO STE žELELI DA ZNATE

Beli čaj, kako mu i samo ime kaže je posebna, nežna varijanta čaja. Napitak spremljen od ove vrste čaja odiše svežinom i kao stvoren je za ljude koji umeju da uživaju u jednostavnosti, ili poseduju istančano čulo ukusa. Suptilnost njegove arome i mirisa su specifičan gastronomski ugođaj koji umeju da prepoznaju pravi poznavaoci čajeva.

 

S obzirom na ekskluzivnost koju nosi sa sobom beli čaj – cena za uživanje u šoljici nežnosti je nešto viša, ali ipak pristupačna, a razlog je specifičan proces dobijanja čajnih mešavina.


Beli čaj potiče iz Kine, domovine čajeva, dobija se sušenjem mladih izdanaka biljke Camelia sinensis. To je ista biljka koja se koristi za pravljenje zelenog i crnog čaja, a bela boja u nazivu mešavine označava stepen oksidacije i fermentacije koja je niža nego kod ove dve vrste. Na skali jačine čajeva, beli čaj predstavlja najblažu mešavinu nastalu od ove biljke. Listići se beru pre nego što se u potpunosti otvore, još kao pupoljci koji na sebi imaju sitne, bele dlačice poput kose.

 

Beli čaj – priprema

 

Beli čaj se bere ručno jer se samo na ovakav način mogu odabrati najfiniji listovi za čajne mešavine. Pored ručnog branja, beli čaj priprema se na specifičan način, i nikada ne dolazi u dodir sa ljudskom kožom, a obrani pupoljci i listići se suše prirodno – kombinacijom sušenja na sunčevoj svetlosti i u hladovini, što omogućava da se sačuvaju lekovita svojstva i svežina sastojaka koje poseduje. Zbog specifičnosti njegovog dobijanja i doze posebnosti koju sa sobom nosi beli čaj – cena mu je nešto viša od drugih vrsta čajeva.

Da bi zadržao svežinu, blag ukus i karakteristike koje treba da ima beli čaj, priprema se na ovakav način da bi se proces fermentacije sveo na minimum. To ovom čaju omogućava da zadrži specifičan blag i nežan ukus.

Pre nego što se konzumira beli čaj – priprema se takođe na poseban način. Kao i kod drugih vrsta čajeva, potrebno je izbeći, ako je ikako moguće, upotrebu tvrde vode, jer ona može da izmeni ukus čaja. Pored toga, temperatura vode ne bi trebalo da bude veća od od 85 stepeni celzijusa. Kašičica mešavine listića ili kesica već pripremljene mešavine se prelije sa dva decilitra vode i ostavi 3 do 4 minuta, da njegova prirodna magija učini svoje. Preporuke su da se beli čaj pije bez dodataka, limuna, meda ili šećera, jer se na takav način maskira njegov specifičan ukus.

Beli čaj je posebna vrsta čaja. To je čaj koji može da se pije u bilo koje doba dana, sadrži manje kofeina od zelenog čaja, ali i dalje dovoljno da nas osveži i osnaži kada nam je to potrebno. Njegova aroma i blag ukus ga čine privlačnim izborom širem krugu ljudi. Može se piti radi užitka, ali i radi njegovih mnogobrojnih pozitivnih zdravstvenih benefita. Sadrži aminokiseline koje relaksiraju telo i um, bore se protiv slobodnih radikala (uzročnika kancera), jačaju krvni sistem, štite od bakterija i virusa, sprečava taloženje masnih ćelija. Pojedine studije su pokazale da beli čaj ima više antioksidanasa čak i od zelenog čaja.


Njegovim svojstvima govori u prilog i to što je ovaj čaj vekovima bio veoma poštovan u vladajućim krugovima Kine, naročito je bio čest izbor njihovih careva koji su uživali u njegovom ukusu. U Kini danas postoji mnogo sorti belog čaja, a njegova popularnost prenela se na ceo svet.
Zahvaljujući svojstvima koje poseduje beli čaj, cena se razlikuje od drugih vrsta čajeva, ali je u potpunosti opravdana jer je kvalitet ovog čaja izvanredan i poseban.


Ukoliko želite da sebi priuštite svojevrstan hedonstički momenat, a da ujedno učinite nešto dobro za svoje zdravlje popijte šoljicu belog čaja još danas. Ponudu naših čajeva možete pogledati na našoj internet stranici i odlučiti se između belog čaja kraljevskog ukusa, ili belog čaja sa aromom pitaje ukoliko želite da jednim gutljajem otputujete na daleka tropska ostrva.