Blog

Idealna kombinacija čaja i slatkih poslastica
21.10.2019.

IDEALNA KOMBINACIJA čAJA I SLATKIH POSLASTICA

Ukoliko ste sladokusac i volite da uživate u raznolikim poslasticama, sigurno ste voljni da probate slatke zalogaje u raznim kombinacijama, zar ne? Da li ste ikada probali da kombinujete poslastice sa čajem? Ako jeste onda znate da to može da bude jedna skladna i divna kombinacija.

 

Ukoliko vam je promakla takva prilika, nakon ovog teksta sigurno ćete se odlučiti da sebi stvorite jednu takvu priliku i obogatite ukus slatkiša omiljenom šoljom čaja.


Pročitajte tekst do kraja i saznajte kako se neke vrste čajeva slažu sa nekim od najpoznatijih poslastica.

 

Beli čaj – ideje za posluživanje


Beli čaj se sjajno može kombinovati sa kremastim musovima ili čokoladnim tortama. Beli čaj zbog blagog ukusa može da se služi na različite načine i sa različitim desertima, a da pri tom njegov ukus ne zamaskira ukus poslastice.


Curtis beli čaj sa aromom pitaje komadićima jabuke i laticama ruže koje mu daju pomalo tropsku aromu sjajno ide uz čokoladne deserte. On može da ublaži njihovu slatkoću, a da se pritom njegova aroma lepo složi sa čokoladnim notama torte. Mi vam dajemo recept za čokoladni brauni – kolač koji se jako brzo i lako sprema, a koji možete poslužiti uz beli, zeleni ili pak neke druge vrste čajeva po vašoj želji.

 

Recept za čokoladni brauni:

 

  • 4 jaja
  • 150 gr belog brašna
  • 100-150 gr šećera (po želji)
  • 300-350 gr čokolade za kuvanje
  • 100 gr putera 

 

Penasto umutite jaja sa sećerom, pa u tu masu dodajte brašno. Na pari otopite čokoladu i puter pa pomešajte sa ovom masom. Sipajte u podmazan pleh srednje veličine i pecite u rerni na 200 stepeni oko 20-ak minuta. Kada bude pečen kolač možete preliti istopljenom čokoladom za kuvanje.


Pošto se kolač ohladi isecite ga na pravougaonike i služite uz topao beli čaj.

 

Harmonija ukusa – crni čaj i keksići


Još su Englezi smislili formulu za savršeni ritual ispijanja čaja. Mi vam otkrivamo tu tajnu i kažemo vam da su domaći keksići najbolji. Čajevi se u Engleskoj, ali i širom sveta, oduvek piju uz razne varijante keksa.


Čajni keksići se lepo slažu uz crni čaj, ali svakako se mogu grickati i uz druge vrste čajeva.


Postoji bezbroj varijanti čajnog keksa: sa cimetom, đumbirom, kokosom ili nekim drugim egzotičnim začinom. U nastavku sledi recept za keksiće koji su se za uživanje u čaju pokazali kao najbolji. Čajevi sa keksom su uvek dobitna kombinacija. Sledite ove korake i postaćete majstor za pravi domaći čajni keks.

 

Recept za domaći čajni keks:

 

  • 1 jaje
  • 100 gr šećera (može i žuti)
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 gr putera ili margarina
  • 250 gr belog brašna
  • Začin po želji (dajemo vam nekoliko predloga)
    3 kesice vanilin šećera
    1 kašika kakaa
    5 kašika kokosovog brašna
    2 kašičice cimeta
    2 kašičice đumbira u prahu
    100 gr mlevenih pečenih oraha ili neki drugi dodatak po želji

 

Suve sastojke pomešati, dodati jaje u suvu smesu pa istopljeni puter. Mesiti dok se ne dobije glatko testo koje se ostavlja u frižideru da odstoji pola sata. Po isteku tog vremena testo izvaditi iz frižidera i razviti na stolu na debljinu od 4-5 mm. Seći modlicama na željene oblike. Slagati u pleh i peći 10-ak minuta na 150 stepeni.


Ispečen keks služiti uz topao crni čaj. Ovakav domaći keks posle nekoliko dana stajanja postaje još ukusniji tako da možete duže vremena uživati u njegovom divnom ukusu. Naš predlog za serviranje Richard Royal crni cejlonski čaj. U šoljicu ovog crnog čaja možete dodati nekoliko kapi mleka što će naglasiti njegove slatkaste note. Keksiće možete služiti i uz malo delikatniji Curtis crni čaj sa bobicama berberisa, komadićima jagode, laticama ruže i mentom.


Predlažemo vam da odmah isprobate neki od ovih recepata za poslastice ali i da probate da da otkrijete koji od naših čajeva idu uz koju od ovih poslastica. Naši čajevi su najbolji čajevi jer su veoma bogatih ukusa i aroma, a kvalitetni po svom sastavu i poreklu.