Savremeno doba, bez sumnje, sa sobom donosi i jako puno stresa. Stres ne podrazumeva samo izuzetne, tragične i traumatične događaje; on je „tihi ubica“, ishod svakodnevnih životnih obaveza, tenzija, kratkih rokova, brzog života, strahova, strepnji i nemogućnosti da se opustimo. U našem nastojanju da održimo unutrašnji balans, u velikoj meri nam mogu pomoći darovi prirode. Jedan takav dar koji nam može povratiti veru u sebe, snagu, zdravlje, ali i duševi mir jeste kineski čaj.
VišeCamellia sinensis – to je čuvena biljka od koje se prave svi vrhunski čajevi. Postojbina ove biljke je Kina, iako raste i u drugim zemljama.
VišeČaj je namirinica koja ima sve! On je superhrana puna antioksidanasa i bogat je zdravim sastojcima. I dok je uživanje u šoljici zelenog ili crnog čaja poseban ugođaj, ima značajnu primenu i u pripremi ukusnih jela.
VišeZeleni čaj s pravom nosi status kralja među čajevima. U Kini naročito, konzumira se već vekovima, jer se vremenom pokazalo da okrepljuje i telo i duh, ali i leči ili pomaže u lečenju mnogih bolesti. Krajem XX veka konzumiranje zelenog čaja proširilo se i u zapadnoj kulturi jer se pročulo za njegove mnogobrojne blagodeti.
VišeCrni čaj je napitak koji se dobija od biljke Camellia sinensis ili u prevodu sa latinskog jezika - kineska Kamelija. To je biljka blizak rođak svima omiljenim ružama i kamelijama. Ona se najpre uzgajala u Kini i njena pojava u Evropi, na neki način je, zagonetka.
VišeBeli čaj, kako mu i samo ime kaže je posebna, nežna varijanta čaja. Napitak spremljen od ove vrste čaja odiše svežinom i kao stvoren je za ljude koji umeju da uživaju u jednostavnosti, ili poseduju istančano čulo ukusa. Suptilnost njegove arome i mirisa su specifičan gastronomski ugođaj koji umeju da prepoznaju pravi poznavaoci čajeva.
Više